Странен е интересът към закупуване на самолети Грипен и въвеждането на

...
Странен е интересът към закупуване на самолети Грипен и въвеждането на
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов: Странен е интересът към закупуване на Грипен без одобрението на парламента

Странен е интересът към закупуване на самолети " Грипен " и въвеждането на термина " промеждутъчен военен аероплан ", в случай, че има ясни решения на Народно събрание. Това сподели за Радио " Фокус “ Велизар Шаламанов, някогашен длъжностен министър на защитата. По думите му, сега се търси заобикаляне на Народното събрание. Механизмите плануват потреблението на самолети на съдружници, както в доста други страни, посочи Шаламанов и добави, че тази концепция на служебния министър буди у него съществено разстройване.

" Имам усещането, че се търсят разновидности да се заобиколи процедурата на утвърждение от Народното събрание, като се приказва за закупуване посредством оперативния бюджет на МО на втора ескадрила. Това съществено ще наруши цялостната програма за превъоръжаване на България. Ние нямаме запас да поддържаме две ескадрили, даже една поддържаме мъчно, добави някогашният боен министър. " Това за мен е необяснимо и не може да бъде толерирано без обсъждане в Комисията по отбрана в Народното събрание “, сподели Шаламанов.

По думите му, става въпрос за една от най-скъпите платформи и опит това да се предреши без съвещания в Народното събрание, където няма план за заместващ аероплан.

" Единственият вид е може би с оперативния бюджет на Военновъздушни сили да се вземе на лизинг този аероплан, докато бъде овладян Ф16, сподели военният специалист. Но тук се поражда и въпросът по какъв начин нашите водачи и техници ще овладеят за седмица Грипен, а за Ф16 ще им трябват месеци.  Това в допълнение основава чувството, че ние искаме да защитим интереса на някой различен, а не толкоз на България, сподели още Шаламанов.  

Според него, комплицираният проблем ще докара до напрежение в връзките на страната ни ни както със Съединени американски щати, по този начин и с Швеция.

Според Велизар Шаламанов, точно фаворизирането на Грипен са довели до забавянето на доставката на Ф16 още през 2017 година.

Цоня Събчева
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР